Oeps, mijn kind heeft windpokken!’ Opluchting of stress? De mening van de Belg ontleed
Over de start van het nieuwe schooljaar, de verspreiding van het besmettelijke windpokkenvirus die hier mee gepaard gaat en de opmerkelijke resultaten van een recente bevraging bij de Belg (1)
- Door het besmettelijk karakter van windpokken zal ongeveer 95% van de kinderen voor hun 15 jaar te maken krijgen met windpokken[2]. 8 Belgen op 10 beschouwen windpokken dan ook als zeer besmettelijk1.
- Voor 65% van de Belgen staan windpokken gelijk aan extra stress voor de ouders. Slechts 31% vindt het feit dat kinderen windpokken daadwerkelijk doormaken een verademing1.
- Zowat 3 Belgen op 4 beschouwen windpokken als een zware last voor de ouders1. De grootste last blijven echter de complicaties: ze komen niet vaak voor, maar zijn absoluut te vermijden.
- 6 belgen op 10 zijn niet op de hoogte dat er een vaccin bestaat dat ons beschermt tegen windpokken1. Het vaccin bestaat al tientallen jaren, maar wordt in België enkel aanbevolen aan mensen die tot een risicogroep behoren.
Jaarlijks 110.000 kinderen[3] gemiddeld 6 dagen thuis[4]
De jaarlijkse terugkeer naar school rijmt vaak met de terugkeer van heel wat virussen die zich vliegensvlug verspreiden via kinderen. Hetzelfde geldt voor windpokken. Deze uiterst besmettelijke ziekte wordt overgedragen via kleine druppeltjes in de lucht, via speeksel of door het vocht in de blaasjes. En de Belg beseft maar al te goed hoe besmettelijk de ziekte is; uit een Ipsos-bevraging in opdracht van MSD blijkt dat 8 Belgen op 10 windpokken effectief beschouwen als zeer besmettelijk1. Professor Dr. Stefaan Van Lierde licht toe : «In België zullen zowat 95% van de Belgen tegen de leeftijd van 15 jaar windpokken hebben doorgemaakt2. Jaarlijks zijn er zowat 110.000 kinderen met windpokken3 waarvan het grootste deel gemiddeld 6 dagen thuisopvang nodig heeft4. Dit betekent vaak ook een daaraan gekoppeld werkverlet voor één van de ouders. »
Meerderheid Belgen zien windpokken als last en ware stressfactor
Gezien de frequentie en het overwegend goedaardig karakter zou men verwachten dat ouders het niet zo erg zouden vinden dat hun kind windpokken krijgt en dat sommige ouders mogelijk zelfs opgelucht zijn dat hun kind de ziekte eindelijk doormaakt. Wanneer men de Belg echter vragen naar hun kennis en perceptie over de ziekte, dan blijkt exact het tegenovergestelde: 65% van de Belgen vindt het een extra belasting voor ouders, terwijl slechts 31% het als een verademing beschouwt.1
Prof. Dr. Van Lierde reageert: «Op zich ook wel logisch dat windpokken de nodige stress met zich meebrengen: om verdere besmetting te voorkomen kan het kind niet naar school tot de blaasjes korstjes zijn geworden. Ouders moeten dus voor enkele tot meerdere dagen op zoek naar een oplossing om de kinderen thuis te kunnen opvangen. Daarnaast is er de stress gelinkt aan koorts, extra zorg, doktersbezoeken, mogelijke littekens, een mogelijke heropflakkering in de vorm van een zona, de besmetting van broers en zussen, … Het is al een heel geregel waardoor de ziekte al snel een extra last kan worden voor de ouders.
Dat is ook de perceptie van 3 Belgen op 4 (73%).» Volgens 6 Belgen op 101 betreft de zwaarste last echter de mogelijke ernstige verwikkelingen die kunnen ontstaan. En hoewel deze niet frequent voorkomen, dan kunnen ze in bepaalde gevallen zeer ernstig zijn.
Windpokken, niet zo banaal als ze lijken
Bijna 1 Belg op 2 (49%)1 beschouwt windpokken niet als een goedaardige ziekte. Professor Dr. Van Lierde licht toe : « Bij gezonde kinderen evolueert de ziekte meestal goedaardig. Maar het is inderdaad wel zo dat in 2 tot 6%2 van de gevallen er complicaties kunnen optreden. In de meeste gevallen gaat het dan over secundaire infecties. We zien ook huidinfecties, neurologische complicaties, longaandoeningen, fulminante hepatitis en vasculaire trombose. Deze complicaties leiden jaarlijks tot ongeveer 1000 ziekenhuisopnames en 1 à 2 sterfgevallen per jaar. ,[5]»
Een onbekend vaccin
Professor Dr. Van Lierde concludeert; «In tegenstelling tot wat de meeste Belgen denken is het mogelijk windpokken te voorkomen met een vaccin. Meer dan 6 Belgen op 10 weten echter niet dat er een vaccin bestaat. 1 Dat is op zich niet vreemd. In tegenstelling tot andere Europese landen waar het vaccin al behoort tot het aanbevolen basisvccinatieschema voor kinderen wordt het vaccin tegen windpokken enkel aanbevolen bij risicogroepen. Ik ben er alvast voorstander van om het voorbeeld van de 13 andere Europese landen te volgen die het vaccin tegen windpokken hebben opgenomen in hun basis vaccinatiepakket. Het zijn landen die begrepen hebben dat ook windpokken de maatschappij een grote som geld kosten in de vorm van werkonderbrekingen van ouders, doktersvisites, ziekenhuisopnames bij complicaties,… Deze landen begrijpen bovendien dat het laten vaccineren van kinderen vanaf 1 jaar niet alleen de maatschappelijke kost doet dalen, maar dat dit ook heel wat onnodige stress bij ouders wegneemt. Ik doe dan ook graag een oproep aan zowel onze overheden als aan de Hoge Gezondheidsraad om snel werk te maken van een vaccin tegen windpokken dat beschikbaar is voor alle kinderen vanaf 1 jaar. »
### Einde persbericht ###
Voor persvragen / interviews
Anneleen Coppens
+32497050881
[1]Omnibus Enquête georganiseerd door Ipsos in opdracht van MSD bij een representatief staal van 1089 Belgen tussen tussen 7 en 10 augustus 2020.
[2] Vaccination info.be. https://www.vaccination-info.be/maladie/varicelle/, 07/09/2020
[3] S. Blumental, M. Sabbe en P. Lepage. Varicella paediatric hospitalisations in Belgium : a 1-year national Survey. Arch Dis Child. 2016 ; 101 : 16-22. doi:10.1136/archdischild-2015-308283.
[4] American Academy of Pediatrics. Summaries of infectious diseases: varicella-zoster virus infections. In: Kimberlin DW, et al. Red Book: 2015 Report of the Committee on Infectious Diseases. 30th ed. Elk Grove Village, IL: American Academy of Pediatrics; 2015. http://redbook.solutions.aap.org/.
[5] Hoge Gezondheidsraad, “Vaccinatie van kinderen, adolescenten en personen met verhoogd risico tegen varicella”, maart 2017, https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/hgr_advies_9212_varicella_veerle_a5.pdf, 25/09/2020